Vești bune pentru cei care caută locuințe de vânzare în Mureș. Numărul ofertelor este în creștere. Cel puțin asta spune statistica, dar se poate vedea și cu ochiul liber în numărul de proiecte imobiliare aflate în diferite stadii de construcție. Pe de altă parte, sunt și proiecte a căror construcție nu a fost pornită încă, iar locuințele sunt deja rezervate. Așadar, crește numărul de locuințe de vânzare în Mureș, dar și pretențiile celor care caută. Ca de obicei, echilibrul se fixează în funcție de calitatea locuințelor (în blocuri/complexe noi sau vechi, finisaje, suprafețe etc.), dar și în funcție de preț. Să vedem ce spune însă statistica.

 

Datele INS arată o creștere a numărului de locuințe

Conform Institutului Național de Statistică în trimestrul patru al anului 2016 au fost date în folosinţă la nivel național nu mai puțin de 15.249 locuinţe, în scădere cu 564 de locuinţe faţă de trimestrul IV al anului 2015. Totuși, este de remarcat că în anul 2016, pe total, a fost finalizată construcția a 52.206 locuinţe. Cifra este în creştere cu peste 5.200 de locuinţe raportat la cifrele înregistrate în 2015.

Situația pe medii în care au fost construite arată că în trimestrul IV din 2016, raportat la perioada similară din 2015, numărul locuinţelor construite în mediul urban este în scădere cu 10,9%, iar în mediul rural se poate observa o creștere de 4,8%.

Dacă luăm în calcul sursele de finanțare ale proiectelor imobiliare finalizate, repartiţia pe fonduri arată faptul că, faţă de trimestrul IV din 2015, în trimestrul IV din 2016 s-a înregistrat o scădere a numărului de locuinţe realizate din  fondurile private cu minus 661 locuinţe, iar din fondurile publice s-au finalizat cu 97 de locuinţe în plus.

 

Situația pe regiuni

Cifrele de mai sus prezintă o imagine de ansamblu la nivel național, însă pe regiuni cifrele și tendințele diferă, în anumite cazuri destul de semnificativ. De pildă, în timp ce în regiunea București-Ilfov, în trimestrul IV din 2015 se finaliza construcția a peste 3.500 de locuințe, în perioada similară din 2016 s-au finalizat doar puțin peste 2.500 de locuințe, înregistrându-se astfel și cea mai drastică scădere. Scăderi s-au înregistrat și pe regiunile Nord-Est și Sud-Est. În schimb, în regiunile Centru (unde se raportează și proiectele de noi apartamente de vânzare în Mureș finalizate), Vest, Nord-Vest, Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia, s-au înregistrat creșteri.

 

Iată cum arată cifrele statistice:

table01

Observați că dacă ne raportăm strict la Regiunea Centru, unde, așa cum aminteam, se contabilizează și noile locuințe de vânzare în Mureș care se finalizează, atunci creșterea este constantă în ultimii ani.

Dacă e să luăm în considerare doar statistica disponibilă de la nivelul județului Mureș, atunci putem observa o tendință clară de creștere constantă a numărului de locuințe în ultimii ani. Au crescut și numărul efectiv de locuințe și cel al camerelor de locuit, dar și totalul suprafețelor construite. Sigur, ritmul nu a fost același tot timpul, însă tendința de creștere s-a menținut.

table02

Dacă luăm în considerare tendința de scădere a numărului populației din județul Mureș, care se încadrează în tendința la nivel național, atunci putem trage concluzia că oferta de locuințe este din ce în ce mai bogată raportată la cerere. E normal astfel ca tot mai mulți dintre cei care acum sondează piața după apartamente de vânzare în Mureș să se orienteze spre proiecte imobiliare noi. Evident, în aceste condiții și noi vă putem face aceeași recomandare.